Tillbakablick av VD, Viktor Garmiani på året som gått och vad vi har att se fram emot

När vi nu närmar oss slutet av 2023 vill jag ta tillfället i akt för att summera året som har gått och dela med mig av några av mina tankar.

Mycket har hänt sedan jag och min fru Nina grundade Candles Scandinavia 2009. När verksamheten startade var det i väldigt liten skala från vårt eget garage, men redan då fanns drömmar och visionen om att kunna producera miljövänliga doftljus i stor kvantitet. Som för alla nystartade bolag har vi upplevt en berg och dalbana av känslor, från glädjen av att få en ny kund till osäkerheten om vi kan betala våra räkningar. Lyckligtvis har vi haft fantastiska människor runtomkring oss som stöttat både oss och vår vision. Detta stöd tillsammans med ett fantastiskt team av medarbetare genom åren, har tagit oss till en position som var svår att föreställa sig när allting började. Idag är vi världsledande inom storskalig och kostnadseffektiv produktion av helt vegetabiliska och fullt naturliga doftljus, och år 2023 markerar ett avgörande steg framåt för Candles Scandinavia.

Vid inledningen av 2023 fattade vi flera strategiskt viktiga beslut som utgör grunden för hela vår internationella expansion. Genom att satsa helhjärtat på kärnverksamheten har vi lagt en solid grund för vår framtida tillväxt. 2023 är också året vi beslutat om att accelerera vår geografiska expansion. Vi har framgångsrikt expanderat vår lokala närvaro på strategiskt utvalda marknader där vi utöver Norden och BeNeLux under året också etablerat oss i Frankrike och Storbritannien.

Det här året är också starten för betydande uppgraderingar i vår fabrik med fokus på kapacitet och automationsgrad, vilket kommer att vara slutförd innan midsommar 2024. Då förväntar vi oss en ökad kapacitet med mer än 500 procent. Men det är inte bara en teknisk uppgradering, utan även en omvandling av hela vår produktionsprocess genom kraftigt ökad automationsgrad, vilket kommer ge oss en betydande fördel i marknaden.
Slutligen har vi förpackat dessa strategiskt viktiga beslut i en uppdaterad och utökad finansiell prognos. Syftet med prognosen är att tydligt visa på de resultat vi förväntar oss av investeringarna och vår övertygelse över den lönsamhet vi kommer att nå inom några få år, trots fortsatt fokus på kraftig expansion. Det är ett sätt för oss att inte bara förmedla våra ambitioner utan också förankra dem i konkreta och mätbara mål.

Sammantaget blickar jag tillbaka på 2023 som ett banbrytande år för oss, ett år då vi inte bara drömmer stort, utan också agerar stort för att förverkliga dessa drömmar. Med dessa beslut och åtgärder tar vi flera avgörande steg för att bli en ännu starkare aktör på den internationella marknaden. Jag vill tacka alla våra fantastiska medarbetare, kunder, leverantörer, samarbetspartners och investerare för året som har gått och önskar ett riktigt Gott Nytt År.

Viktor Garmiani

VD
Candles Scandinavia AB (publ)